Tudja ön, mi az a Kiberkalifátus? Pedig halálos is lehet

Az Iszlám Államnak van egy úgynevezett „Kiberkalifátus” elnevezésű számítógépes hadserege, amely a terroristák érdekében próbál meg információkat gyűjteni, áramvezérelt rendszereket megbénítani, médiumokat működésképtelenné tenni – mondta el az ATV Esti Start című műsorában Keleti Artúr, az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás elnöke.

A kibertámadások fogalomköre összetettebb lett az elmúlt pár évben, mivel a kibertér mint támadási célpont, ma már nem csak az internetet jelenti, hanem bármilyen számítógép-vezérelt rendszert, amit hekkerek meg tudnak támadni – tette hozzá a szakértő kiemelve, hogy ebben a velünk párhuzamosan létező térben hozzáértők olyan műveleteket tudnak végre hajtani, amelyek fizikailag nem látszanak, de a következményeik nagyon is valóságosak.

"Kelet Artúr szerint a modern háborúk korában a fegyverek mellett számítógépekkel is ki lehet oltani emberi életeket, hiszen minden közintézmény összefüggő informatikai rendszerek által vezérelt,

és ha ezek működésébe beavatkoznak: áramszünetet idéznek elő vagy adatbázisokat manipulálnak, akkor ez akár emberéleteket is követelhet.

A kiberháború nagyhatalmai közé a szakértő Oroszország és Kína mellett az Egyesült Államokat, valamint Észak-Koreát sorolta a szakértő. Információi szerint Kínának 30-40 ezer, az USA-nak „több ezer fős”, Észak-Koreának körülbelül 5 ezer fős ilyen célra kiképzett kiberkatonája van, akiknek semmi más dolguk nincs, mint hogy egész nap rendszereket próbálnak feltörni és adatokhoz igyekeznek hozzáférni, amelyeket aztán értékelnek, elemeznek.

Új szereplőként jelent meg ezen a piacon az Iszlám Állam – mondta Keleti Artúr –, amelyet egy úgynevezett „kiberkalifátus” elnevezésű szakembergárda támogat. A terrorista szervezetekhez hasonlóan ez a szerveződés is sejtszerűen működik, és az elmúlt években gyakran próbáltak meg, különösen médiacélpontokat megtámadni. Leglátványosabb ilyen sikerüket Franciaországban érték el egy éve, amikor egy tévécsatornát napokra megbénítottak.

Az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás elnöke úgy látja, hogy a kibertérben zajló támadások sokkal olcsóbbak, mint a valós térben megvalósulók, és szinte láthatatlanok. Állítása alátámasztására egy friss statisztikát említett, amely szerint számítógépes rendszereinkben átlagosan kétszáz napig tudnak észrevétlenek maradni a hekkerek. A behatolók ráadásul olyan alkalmazásokkal dolgoznak, amelyek akár évekig szivárogtatnak információkat a megrendelőknek vagy csak aktiválásra várnak, hogy elrontsanak valamit.

Mire képes az Anonymus?

Péterfi Judit műsorvezető arra is kíváncsi volt, hogy az Iszlám Állam ellen hadüzenetet megfogalmazó Anonymus csoport mennyire lehet hatékony ebben a küzdelemben. Keleti Artúr megítélése szerint ez a „szabadcsapatokból” álló hekkerkommandó megnehezítheti a terrorállam toborzási képességét, támadási kapacitását, vagy feltörheti a kommunikációs titkosításokat.

Ugyanakkor ártani is tud, ha olyan terroristák adatait hozza nyilvánosságra, akikkel mondjuk a titkosszolgálatoknak még tervei lettek volna, magyarán fedett akciót hiúsíthat meg beavatkozásaival.

Forrás: atv.hu